Skip Navigation

Select Language

Eco-Friction přináší ekologičtější brzdění™

file

Společnost Ferodo® vyvinula s využitím nových tribologických identifikačních procesů řadu formulací brzdových destiček s nulovým nebo nízkým obsahem mědi. Společnosti na celém světě pracuji na tom, aby představily alternativní materiály splňující zákonné požadavky a Ferodo Eco-Friction™ už nyní dosahuje vynikajících výsledků.

Měď je klíčovou složkou formulací vysoce výkonných brzdových destiček, která omezuje opotřebení destičky a kotouče, hluk a chvění, a zlepšuje třecí stabilitu. Kov tvoří 5 až 20 procent hmotnosti třecích materiálů typických bezazbestových organických (NAO) formulací a formulací s nízkým obsahem kovu používaných v Severní Americe, Asii a Evropě. Přítomnost mědi v brzdových destičkách však bude upravena a může být nakonec zakázána kvůli obavám z jejího dopadu na životní prostředí.

Tribologický identifikační proces společnosti Ferodo® umožnil jejím výzkumným a vývojovým týmům vyvinout sadu údajů pro každý surový materiál tvořící brzdovou destičku. Na základě těchto poznatků společnost klasifikovala 1500 druhů surovin a identifikovala ve stejném teplotním rozsahu alternativní materiály se stejným vzorem opotřebení a tření.

Díky vývoji těchto ucelených sad údajů Ferodo® dokáže vytvořit brzdové materiály s vyšším výkonem v kratší době. Společnost je nyní schopna nahradit materiál s velmi vysokou funkcionalitou, jako je měď, v podstatně kratším čase než konkurence.

Neexistuje jediný materiál, který dokáže nahradit měď. Brzdové destičky jsou formulací 20 až 30 různých materiálů, z nichž každý má jinou funkci. Sortiment Ferodo Eco-Friction™ využívá řadu kovových sulfidů, minerálů, abraziv, vláken, keramických částic a typů grafitu pro dosažení stejných charakteristik opotřebení a tření jako destičky s obsahem mědi.

Legislativa v některých státech USA vyžaduje vyřazení mědi z brzdových destiček, zpočátku omezuje obsah mědi na méně než 5 % celkové hmotnosti podložky a případně požaduje úrovně nižší než 0,5 %. Výrobci vozidel nyní specifikují brzdové systémy pomocí upravených úrovní mědi, takže alternativní formulace se na mnoha trzích stává pro budoucí vozidla standardem. Společnost Ferodo® má již zajištěné nové zákaznické smlouvy pro brzdové destičky s nízkým nebo nulovým obsahem mědi Eco-Friction™ pro podvozky vozidel v Severní Americe a v Evropě.

Související články
nabíjení...